Україна вже виробляє всі види артилерійських снарядів

виробництво артилерійських снарядів

Український оборонно-промисловий комплекс вже налагодив серійне виробництво всієї номенклатури мінометних мін та артилерійських снарядів.

Про це Олександр Камишін розповів у Верховній Раді 4 вересня, під час свого звіту за результатами роботи на посаді міністра з питань стратегічних галузей.

«Ми вийшли на власне серійне виробництво всієї номенклатури мінометних та артилерійських повнокомплектних пострілів», — поінформував він.

Також він повідомив, що Україна наразі виробляє більше самохідних артсистем, ніж будь-яка країна вільного світу. Так, у квітні Президент України заявляв, що у квітні українська оборонна промисловість уперше випустить 10 самохідних артилерійських систем «Богдана», а з травня випускатиме понад десять щомісячно і ця кількість ще зростатиме.

Нагадаємо, що Україна отримала дві ліцензії на виробництво 155-мм артснарядів.

Так у червні 2024 року був підписано контракт між KNDS і ПрАТ «Краматорський завод важкого верстатобудування» (КЗВВ), виробником гаубиць «Богдана», щодо спільного виробництва в Україні 155-мм снарядів. А у серпні підписано угоду, яка дозволяє іншому українському оборонному підприємству налагодити ліцензійне виробництво 155-мм артилерійських снарядів підписано з норвезьким виробником боєприпасів — компанією Nammo.

У відкритих джерелах також повідомлялось, що компанія «Українська Бронетехніка» виробляє мінометні постріли та артилерійські снаряди калібру 122 мм. А про серійне виробництво 152-мм снарядів на одному з підприємств Укроборонпрому було відомо, ще з осени 2022 року.



Зазначимо, що окрім угод щодо організації виробництва артилерійських пострілів, цього року були підписані контракти що стосувалися стрілецьких боєприпасів. Так, у липні з чеською компанією Sellier & Bellot a.s. було укладено контракт щодо будівництва в Україні нового виробництва набоїв до стрілецької зброї, а з компанією Colt CZ Group щодо локалізації виготовлення в Україні штурмових гвинтівок Colt.

Крім того, нещодавно стало відомо, що Україна вже налагодила власне серійне виробництво 5,56 і 5,45-мм набоїв.